Loading...

“Ik merkte al direct dat Estinea niet alleen de maximale zorg biedt aan haar cliënten, maar ook aan de werknemers”

Chris is 30 jaar oud en werkzaam bij Estinea als woonbegeleider. Als student heeft hij een BBL traject gevolgd bij Estinea. Hij is in 2019 afgestudeerd en is hierna gegroeid binnen de organisatie. Hij vertelt je graag meer over deze groei.

Chris Woolderink

Ik ben Chris Woolderink, ik ben 30 jaar oud en ik ben werkzaam bij Estinea als woonbegeleider. Ik had voor mijn BBL studie tot persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg nog een bedrijf nodig waar ik deeltijds aan de slag zou gaan, en kwam toen een BBL vacature van Estinea tegen. Op dat moment besloot ik gelijk te solliciteren en ben ik uiteindelijk de gehele opleiding bij Estinea blijven werken. Ik ben in 2019 afgestudeerd en ben tijdens deze driejarige opleiding volledig gegroeid en ontwikkeld binnen de organisatie. 

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens mijn studie heb ik elk jaar op een verschillende locatie gezeten en op elke locatie andere taken uitgevoerd. In mijn eerste jaar hielp ik de cliënten met zijn/haar dagbesteding en mijn tweede en derde jaar was ik actief in de woonzorg. Wat Estinea goed doet voor haar werknemers is dat ze je vanaf het begin echt meenemen in de organisatie. Ik merkte vanaf mijn eerste week al dat het bedrijf niet alleen de maximale zorg biedt aan haar cliënten, maar ook aan de werknemers. Dit is iets wat Estinea in mijn ogen onderscheidt van de rest van de zorgorganisaties in de Achterhoek, er wordt echt gedoeld op ontwikkeling van de werknemers. Zo biedt Estinea jaarlijks meerdere cursussen aan waardoor jij je kunt specialiseren binnen, of buiten je functie. Ik heb zelf de cursussen werken met gedragsproblematiek en algemene zorg gedaan.

De organisatie

Estinea is een Achterhoekse en Twentse zorgorganisatie met op dit moment meer dan 700 personeelsleden in dienst. Het hoofdkantoor zit in Aalten. Dat is ook de locatie waar ik actief ben. Elk team bij Estinea is als het ware zijn eigen franchise. Je doet alles samen en er is totaal geen gevoel van hiërarchie. Dit is iets wat ik ook snel merkte tijdens mijn studie. In mijn eerste en tweede leerjaar voelde ik me een medewerker met extra begeleiding vanuit school en de organisatie, niet als leerling. Hierdoor leer je ook heel veel in de praktijk.

Het team
Een probleem in de zorg wat tegenwoordig heel relevant is, is dat de zorg verouderd. Er zijn steeds minder jongeren die studeren richting een baan in de zorg. Het team waar ik in werk is erg gemixt wat betreft de leeftijden, wat ik aan de ene kant wel fijn vindt, maar soms is het lastig om met mensen te werken die al meer dan 30 jaar actief zijn in de zorg. Dit omdat de zorg elk jaar verandert, en je bij moet blijven. Dingen die tien jaar geleden normaal waren in de zorg kunnen bijvoorbeeld nu niet meer relevant/goed zijn. Het is dus soms een uitdaging om die generatiekloof te overbruggen.

Unieke zorginstelling

Wat Estinea onderscheid van de rest is dat ze cliëntgericht werken, en denken aan alle wensen van de mensen die wij zorg verlenen. Zo hebben we tijdens mijn eerste jaar van mijn studie een ‘beweegtuin’ ontwikkelt waarin fysiek slechte mensen stap voor stap beter te been kunnen worden. Ook vind ik Estinea een bijzonder bedrijf omdat je vroeg in je carrière veel processen meemaakt. Zo mocht ik in mijn tweede jaar al meehelpen aan het verzorgen van een mentaal depressieve man en kreeg ik het hele proces te zien. 

Toekomstbeeld
Als ik de toekomst voor mij zie dan werk ik over vijf jaar nog steeds bij Estinea. Tegen die tijd (en misschien wel eerder) wil ik zelf als persoonlijk begeleider aan de slag gaan. Estinea zie ik hopelijk meegroeien en waarborgen we, ondanks de groei, de kwalitatief sterke zorg.