Loading...

“Iedereen binnen mijn team bij de Jong & Laan is jong en gemotiveerd en wil graag werken en nieuwe dingen leren.”

Rik is werkzaam bij de Jong en Laan als senior assistent accountant en controle. In dit interview vertelt hij meer over hoe het voor hem is om te werken bij de Jong en de Laan.

Rik Stokreef

Ik ben Rik Stokreef en woonachtig in het mooie Markelo. Ik werk bij de Jong en Laan op de vestiging in Enschede. Ik werk op de controle afdeling als senior assistent accountant en controle. Wat wij doen met onze afdeling, bestaande uit 20 a 25 jong gemotiveerde medewerkers, is betrouwbaarheid toevoegen aan informatie. Die informatie is vaak een jaarrekening van een middelgrote of grote onderneming, maar kan ook veel bij zorginstellingen of onderwijsinstellingen. Wij zorgen voor productieverantwoording. Welke omzet hebben ze geleverd, hebben ze die zorg daadwerkelijk geleverd en klopt dat met het geld dat ze hebben gekregen van de gemeente? Wij zitten vaak bij de klant op locatie, zodat wij de klant gericht vragen kunnen stellen. Hoe komen de gegevens tot stand en welke processen liggen hieraan ten grondslag? Ook is het belangrijk om te weten wie waar verantwoordelijk voor is, om risico’s te doorbreken. In mijn rol als senior assistent begeleidt ik ook beginnend assistenten. Hier ben ik de tussenschakel, tussen de controleleider, extern accountant en het opdrachtteam, waar ik onderdeel van uitmaak.

Opleidingsmogelijkheden

De opleidingsmogelijkheden zijn heel groot en breed. De Jong en Laan investeert ook echt in de mensen zelf. Dat vinden ze heel belangrijk, dat je je eigen persoonlijke groei laat zien. Als je aangeeft dat je een opleiding wil doen buiten de accountancy, dan is hier eigenlijk altijd wel de mogelijkheid voor. Maar ook binnen de Jong en Laan zijn er veel ontwikkelingstrajecten die je kunt volgen, zoals het young development traject, personal development traject, human development traject en leadership development traject. Ieder functieniveau heeft een eigen traject, die je kunt volgen om je te ontwikkelen binnen je functie. 

Als je een ander soort opleiding wil gaan doen, dan staan ze hier ook voor open, mits je dit goed kunt onderbouwen natuurlijk. Een collega is in november gestart met een familie advies opleiding van 8 maanden, zodat hij daar weer veel verder in kan groeien. Hierdoor kan hij ook op deze afdeling als junior werkzaamheden verrichten, terwijl hij als accountant is binnengekomen.  

De organisatie

Binnen de Jong en Laan vind je heel veel verschillende afdelingen. Zo heb je controle, samenstel, fiscaal, advisering, tak met personeel. Dit is eigenlijk van de salarisverwerking voor klanten tot en met het advies op HR gebied. Daarnaast hebben we ook een IT advies afdeling, die helpt ons, maar heeft ook eigen projecten, denk hierbij aan dashboards maken op basis van datapakketten. Maar ze kijken ook welk pakket past goed bij een onderneming en hoe kunnen we ze helpen om deze beter in te richten, om alles meer te automatiseren. Daarnaast is er nog een afdeling corporate finance. Een zoon of dochter wil bijvoorbeeld een bedrijf overnemen, maar heeft ook nog twee andere broers en zussen. Hoe wordt dit dan geregeld en verdeeld? Een nieuwe afdeling binnen de Jong en Laan is strategisch advies. Deze kijken echt naar strategische vraagstukken van de klant. Waar wil de klant bijvoorbeeld over 5 jaar zijn? Wat voor pakketten en welke cultuuromslag binnen een organisatie zijn hiervoor nodig? 

Daarnaast zijn er nog de afdelingen fiscaal advies, belasting, juridisch recht en arbeidsrecht. Binnen de Jong en Laan zijn zoveel afdelingen met specialisten, dat wij eigenlijk het totaalplaatje leveren, waar je als bedrijf tegenaan kan lopen.

Het team van Rik

Als ik kijk naar onze afdeling zijn wij echt wel een jong team. Zelf ben ik net 24, maar we hebben ook iemand van 19 die gelijk vanaf zijn vwo zijn bachelor gaat volgen aan Nyenrode. En daarnaast volgen veel van ons nog een studie op vrijdag. Daardoor kom je ook op een soort groeiproces en de leeftijd die daarbij hoort. Ook dat maakt het super leuk om mee te werken, want je hebt veel meer raakvlakken. Iedereen is ook jong en gemotiveerd en wil graag werken en nieuwe dingen leren.

Toekomstbeeld
Ik studeer nu voor mijn master Accountancy. Die wil ik dit jaar gaan afronden. Daarna is mijn intentie om de post-master Register Accountant doen. Als ik het daarna nog leuk vind, ga ik door voor mijn RA-titel. Maar ik doe gewoon wat ik leuk vind. Als ik het niet meer leuk vind, wil ik dat mijn klanten en collega’s niet aandoen. Maar tot nu toe heb ik het super naar mijn zin, ook binnen de Jong en Laan. Tegen die tijd kan ik controleleider zijn, maar kan ik ook een andere rol binnen de Jong en Laan vervullen. Ik zou niet weten waarom ik nu naar een ander kantoor zou gaan, dus ik zie mezelf zeker over vijf jaar nog bij de Jong en Laan werken. Het gras kan altijd groener lijken aan de overkant, maar dat is zeker niet altijd het geval.