Tips voor het vinden van een stage

Een stage is voor veel opleidingen een belangrijk onderdeel. Terwijl je stage loopt bij een bedrijf, doe je ervaring op in de praktijk. Je ziet en leert wat het vak precies inhoudt. Vaak moeten tijdens de stage verschillende opdrachten gemaakt worden. Daarom is het verstandig om een bedrijf te vinden waar je deze opdrachten goed kan uitvoeren. Wanneer kun je het beste beginnen met zoeken naar een stage? En op welke dingen moet je letten bij jouw zoektocht? Wij geven je een paar tips voor een goede voorbereiding!

Begin op tijd met zoeken

Wanneer je stage gaat lopen, is het verstandig om op tijd te beginnen met je zoektocht. Veel bedrijven zijn ook ruim voor het begin van de stageperiode op zoek naar nieuwe stagiairs. Wanneer je te laat begint, is de kans aanwezig dat veel bedrijven al stagiairs gevonden hebben en er dus geen plek meer is. De kans is daardoor groter dat je bij een bedrijf terecht komt waar je interesse toch niet helemaal ligt.
Sommige scholen plannen lessen in ter voorbereiding op het zoeken naar een stage, daarom is het verstandig om goed gebruik te maken van deze lessen.

Waar ligt je interesse?

Begin je op tijd met het zoeken naar een stagebedrijf? Dan heb je ook genoeg tijd om bij jezelf te bedenken waar je interesses liggen. Wanneer je er achter komt waar je interesses liggen, kun je gerichter zoeken naar een stage die bij je past.

Eisen vanuit de opleiding

Wanneer je op zoek bent naar een bedrijf waar je een stage kunt lopen, is het belangrijk om rekening te houden met eisen die je opleiding stelt aan een stagebedrijf. Bij een stagebedrijf moet je wel je opdrachten goed uit kunnen voeren. Daarom is het slim om hier bij het zoeken ook goed op te letten. Voor iedere opleiding zijn de eisen weer anders.

Het kan gebeuren dat wanneer je te laat begint met zoeken, en je denkt een stageplek gevonden te hebben, deze niet aan de eisen vanuit je opleiding blijkt te voldoen. Dan heb je een probleem als de stageplek afgewezen wordt. 

Begeleiding

Begeleiding is tijdens een stage heel belangrijk. Daarom is het goed om van te voren te kijken hoe de begeleiding in een bedrijf is. Krijgen stagiaires een vaste begeleider aangewezen? En heeft het bedrijf genoeg ervaring met het begeleiden van stagiaires?

Sollicitatiebrief

Solliciteer je bij een bedrijf door middel van een sollicitatiebrief? Zorg er dan voor dat je sollicitatiebrief op orde is. Dit kan je doen door je sollicitatiebrief overzichtelijk en makkelijk leesbaar op te stellen. Om je brief overzichtelijk te maken, maak je gebruik van alinea’s. Zorg er ook voor dat je brief niet te langdradig wordt. Het is belangrijk dat jouw brief in correct Nederlands is geschreven. Je kan je brief voor de zekerheid laten controleren door iemand anders.

Bekijk ook onze andere blog voor meer tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief!

Hoe zoek je een stage?

Er zijn verschillende manieren om een stage te zoeken. Sommige scholen hebben een stagebureau die je kan helpen met het zoeken naar een geschikte stage. Heeft je school dit niet? Je opleiding kan je dan vaak ook verder helpen.

Stagewebsites bezoeken is ook een goede manier om een stageplek te vinden. Deze sites hebben vaak vele stageplekken op hun website staan. Op deze websites kun je gemakkelijk sorteren of zoeken op je opleiding. Het kan ook een optie zijn om je aan te melden bij stagebemiddelingsbureaus. Zij kunnen je ook helpen met het zoeken naar een geschikte stageplek.

Vraag ook eens rond bij vrienden, familie en kennissen of plaats een bericht op je social media accounts zodat anderen je eventueel verder kunnen helpen met het zoeken naar een stage. Ook kan het helpen om op LinkedIn een bericht te plaatsen dat je zoekend bent naar een stagebedrijf.

Heb je een bedrijf gevonden dat je aanspreekt? Bedrijven zetten op hun website vaak vacatures voor stagiaires, het werkt goed om hierop op te reageren door een sollicitatiebrief te schrijven.

Ben jij op zoek naar een leerzame stage? Meld je dan snel aan voor de Talententuin 2019! In één middag kom je in contact met ruim 80 werkgevers voor stages en afstudeeropdrachten. Bemachtig jouw gratis e-ticket hier

Laatst geupdate op: dinsdag 2 juli 2019
Door: Anouk Rensink

Misschien ook interessant?

Zo haal je het maximale uit jouw bezoek aan de Talententuin!

Zo haal je het maximale uit jouw bezoek aan de Talententuin!

Vrijdag is het zover: De Achterhoekse Talententuin 2019! ! Hieronder een aantal tips om het maximale uit jouw bezoek aan de Talententuin te halen! 1. Verdiep je in de deelnemende bedrijven Ben je van plan om de Talententuin te bezoeken? Neem voorafgaand aan...

Tips voor het vinden van jouw droombaan

Tips voor het vinden van jouw droombaan

 Yes, het papiertje is binnen! Maar, wat nu? Het lijkt net alsof je in het diepe valt; het echte leven kan namelijk beginnen, dat grote mensen leven. Zomaar een biertje doen op de donderdagavond en later thuiskomen dan gepland, zit er niet meer in. Het...

Gratis met de bus naar de Talententuin

Gratis met de bus naar de Talententuin

Wist je dat je (vanaf Doetinchem, Arnhem, Enschede én Bocholt) gratis met de bus naar de Talententuin kan? Hieronder vind je de opstapplaatsen en vertrektijden! Vertrekpunt: Arnhem - Ruitenberglaan 31 Let op: Opstapplaats gewijzigd! 11.15 uur ...