Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?
Wanneer je gaat solliciteren voor een nieuwe stage of baan wordt verwacht dat je een motivatiebrief meestuurt. Maar hoe schrijf je een goede motivatiebrief? En wat staat er in een goede motivatiebrief? Daar helpen wij je graag bij. Deze/onderstaande tips helpen je op weg!

Voorbereiding

Denk voordat je begint met het schrijven van je brief goed na over wat je allemaal wilt vertellen in je brief. Schrijf dit eventueel apart op zodat je dit er, tijdens het schrijven van je brief, bij kan houden en je niks vergeet.

Zorg ook dat je genoeg te weten komt over de werkgever en de functie waar je voor solliciteert. Verdiep je in het bedrijf en in de producten en/of diensten.

Inhoud

Zorg ervoor dat je sterk begint! Wanneer een brief scannend gelezen wordt, worden de eerste paar regels als eerste gelezen. Daarom is het verstandig om je brief met een goede openingszin te beginnen. Dit kan helpen om je brief net wat meer op te laten vallen tussen alle andere brieven. Ook vertel je in de eerste alinea kort waarom je de brief schrijft. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld een stageplek of baan zoekt.

Wanneer je een motivatiebrief schrijft is het goed om jezelf te beschrijven aan de hand van de gestelde eisen aan de vacature. Vertel in je brief ook waarom juist jij geschikt bent voor de functie en waarom je juist bij dát bedrijf wilt werken. Na het lezen van je motivatiebrief moet de lezer genoeg over jou te weten zijn gekomen.

Schrijfstijl

De schrijfstijl die je gebruikt in je motivatiebrief hangt af van het bedrijf waar je solliciteert. Je past de schrijfstijl aan aan het bedrijf of de vacaturetekst. Bij sommige bedrijven gebruik je een formele schrijfstijl en bij andere bedrijven gebruik je een informele schrijfstijl.

De tekst in je motivatiebrief moet goed en makkelijk leesbaar zijn. Dit doe je bijvoorbeeld door zinnen niet al te lang te maken. Gebruik een actieve schrijfstijl en zorg ervoor dat je geen spelfouten maakt.

Controleer je brief goed

Ben je klaar met het schrijven van je brief? Lees jouw brief dan nog een aantal keer door. Het kan ook helpen om je brief hardop voor te lezen. Hierdoor kan je duidelijk horen of jouw brief makkelijk te lezen is.

Laat je brief ook door anderen controleren. Vaak zien anderen fouten die jij zelf zo snel niet ziet.

Veel succes met je sollicitatie!

Misschien ook interessant?

Zo haal je het maximale uit jouw bezoek aan de Talententuin!

Zo haal je het maximale uit jouw bezoek aan de Talententuin!

Vrijdag is het zover: De Achterhoekse Talententuin 2019! ! Hieronder een aantal tips om het maximale uit jouw bezoek aan de Talententuin te halen! 1. Verdiep je in de deelnemende bedrijven Ben je van plan om de Talententuin te bezoeken? Neem voorafgaand aan...

Tips voor het vinden van jouw droombaan

Tips voor het vinden van jouw droombaan

 Yes, het papiertje is binnen! Maar, wat nu? Het lijkt net alsof je in het diepe valt; het echte leven kan namelijk beginnen, dat grote mensen leven. Zomaar een biertje doen op de donderdagavond en later thuiskomen dan gepland, zit er niet meer in. Het...

Gratis met de bus naar de Talententuin

Gratis met de bus naar de Talententuin

Wist je dat je (vanaf Doetinchem, Arnhem, Enschede én Bocholt) gratis met de bus naar de Talententuin kan? Hieronder vind je de opstapplaatsen en vertrektijden! Vertrekpunt: Arnhem - Ruitenberglaan 31 Let op: Opstapplaats gewijzigd! 11.15 uur ...